1. Anasayfa
  2. Peygamberimizin Duaları

Peygamberimizin Cenaze Namazı Kıldığında Okuduğu Dua Arapça Türkçe

Peygamberimizin Cenaze Namazı Kıldığında Okuduğu Dua Arapça Türkçe
0

Peygamberimizin okuduğu cenaze namazı duası

Peygamberimizin (sallallahu aleyhi ve sellem) cenaze namazında okuduğu dua genellikle cenaze namazının dördüncü tekbirinden sonra yapılır. Bu duanın Arapça metni ve Türkçe anlamı şöyledir:

Arapça Metni:
اللَّهُمَّ اغْفِرْ لِحَيِّنَا وَمَيِّتِنَا وَشَاهِدِنَا وَغَائِبِنَا وَصَغِيرِنَا وَكَبِيرِنَا وَذَكَرِنَا وَأُنْثَانَا، اللَّهُمَّ مَنْ أَحْيَيْتَهُ مِنَّا فَأَحْيِهِ عَلَى الإِسْلاَمِ، وَمَنْ تَوَفَّيْتَهُ مِنَّا فَتَوَفَّهُ عَلَى الإِيمَانِ، اللَّهُمَّ لاَ تَحْرِمْنَا أَجْرَهُ، وَلاَ تُضِلَّنَا بَعْدَهُ.

Türkçe Anlamı:
“Allah’ım! Hayatta olanlarımızı da, vefat edenlerimizi de; burada bulunanlarımızı da, bulunmayanlarımızı da; küçüklerimizi de, büyüklerimizi de; erkeklerimizi de, kadınlarımızı da bağışla. Allah’ım! Bizden yaşattığın kimseleri İslam üzere yaşat, vefat ettirdiğin kimseleri ise iman üzere vefat ettir. Allah’ım! Onun ecrinden bizi mahrum etme ve bizleri, onun ardından saptırma.”

Bu dua, Peygamber Efendimiz’in (s.a.v) cenaze namazında yaptığı dualardan biridir ve vefat eden kişi için bağışlanma ve iman üzere ölme temennilerini içerir.

Abdest bittikten sonra okunacak dualar arapça

Cenaze namazı, Müslümanların vefat eden bir kişiye karşı son görevlerinden biridir ve bu namazda yapılan duaların amacı, ölen kişinin bağışlanması, Allah’ın rahmetine nail olması ve ahiretteki durumunun hayırlı olmasıdır. Peygamber Efendimiz (sallallahu aleyhi ve sellem), cenaze namazında belirli dualar okumuş ve Müslümanlara da bu duaları tavsiye etmiştir. Cenaze namazı, diğer namazlardan farklı olarak rükû ve secde içermez; sadece ayakta kılınır ve dualar okunur.

Cenaze namazında dört tekbir alınır ve bu tekbirler arasında belirli dualar okunur. Peygamberimizin sünnetine uygun olarak bu dualar şu şekilde sıralanabilir:

Cenaze Namazı Duaları:
Birinci Tekbirden Sonra: Subhaneke duası okunur. (Bazı mezheplerde bu dua ile birlikte Salli-Barik duaları da eklenir.)

Subhaneke Duası:
Arapça:
سُبْحَانَكَ اللَّهُمَّ وَبِحَمْدِكَ وَتَبَارَكَ اسْمُكَ وَتَعَالَى جَدُّكَ وَلَا إِلَهَ غَيْرُكَ
Türkçe:
Allah’ım! Seni bütün noksan sıfatlardan tenzih ederim ve sana hamd ederim. Senin adın mübarektir, senin şanın yücedir ve senden başka ilah yoktur.

İkinci Tekbirden Sonra: Peygamber Efendimiz’in (s.a.v) sünnetine uygun olarak Salli-Barik duaları okunur. Bu dualar, Hz. Peygamber’e salat ve selam getirilmesidir.

Salli Duası:

Arapça:
اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَى مُحَمَّدٍ وَعَلَى آلِ مُحَمَّدٍ كَمَا صَلَّيْتَ عَلَى إِبْرَاهِيمَ وَعَلَى آلِ إِبْرَاهِيمَ إِنَّكَ حَمِيدٌ مَجِيدٌ
Türkçe:
Allah’ım! İbrahim’e ve İbrahim’in ailesine rahmet ettiğin gibi Muhammed’e ve Muhammed’in ailesine de rahmet et. Şüphesiz sen hamd edilmeye layık olan ve çok yüce olansın.

Barik Duası:

Arapça:
اللَّهُمَّ بَارِكْ عَلَى مُحَمَّدٍ وَعَلَى آلِ مُحَمَّدٍ كَمَا بَارَكْتَ عَلَى إِبْرَاهِيمَ وَعَلَى آلِ إِبْرَاهِيمَ إِنَّكَ حَمِيدٌ مَجِيدٌ
Türkçe:
Allah’ım! İbrahim’e ve İbrahim’in ailesine bereket verdiğin gibi Muhammed’e ve Muhammed’in ailesine de bereket ver. Şüphesiz sen hamd edilmeye layık olan ve çok yüce olansın.

Üçüncü Tekbirden Sonra: Ölen kişi için bağışlanma ve rahmet dilekleri içeren özel bir dua yapılır. Peygamberimizin (s.a.v) öğrettiği çeşitli dualar vardır, bunlardan biri de şudur:

Cenaze Duası:
Arapça:
اللَّهُمَّ اغْفِرْ لِحَيِّنَا وَمَيِّتِنَا وَشَاهِدِنَا وَغَائِبِنَا وَصَغِيرِنَا وَكَبِيرِنَا وَذَكَرِنَا وَأُنْثَانَا، اللَّهُمَّ مَنْ أَحْيَيْتَهُ مِنَّا فَأَحْيِهِ عَلَى الإِسْلاَمِ، وَمَنْ تَوَفَّيْتَهُ مِنَّا فَتَوَفَّهُ عَلَى الإِيمَانِ، اللَّهُمَّ لاَ تَحْرِمْنَا أَجْرَهُ، وَلاَ تُضِلَّنَا بَعْدَهُ
Türkçe:
Allah’ım! Hayatta olanlarımızı da, vefat edenlerimizi de; burada bulunanlarımızı da, bulunmayanlarımızı da; küçüklerimizi de, büyüklerimizi de; erkeklerimizi de, kadınlarımızı da bağışla. Allah’ım! Bizden yaşattığın kimseleri İslam üzere yaşat, vefat ettirdiğin kimseleri ise iman üzere vefat ettir. Allah’ım! Onun ecrinden bizi mahrum etme ve bizleri, onun ardından saptırma.

Dördüncü Tekbirden Sonra: Bu tekbirden sonra başka bir dua yapılmaz, dua bitirilir ve selam verilerek cenaze namazı tamamlanır.

Cenaze Duasının Özellikleri:
Bağışlanma Dilekleri: Ölen kişinin bağışlanması için Allah’a dua edilir. Ayrıca, burada bulunan veya bulunmayan tüm Müslümanlar için bağışlanma istenir.
İman Üzere Ölmek: Dua, vefat eden kişinin iman üzere hayatını sürdürmesi ve imanla vefat etmesi yönündeki dileklerle doludur.
Dünya ve Ahiret İçin Rahmet: Dualar, hem dünyada hem de ahirette Allah’ın rahmeti ve bağışlaması için yapılır.
Peygamberimiz’in sünnetine göre bu dualar, vefat eden kişinin arkasından yapılan en hayırlı ve faziletli dualar arasında yer alır. Cenaze namazı, toplu bir şekilde Müslümanların merhuma dua etmeleri ve ahirete yönelik hayırlı bir yolculuk dilemelerini içerir.

BENZER KONULAR:

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir