1. Anasayfa
  2. Kur'anda Dua

Yunus Peygamberin Duası Arapça

Yunus Peygamberin Duası Arapça
0

Hz. Yunus Peygamber Duası

Ninovalılara Peygamber olarak gönderilen Yunus (as), halkını gece gündüz hakka çağırdı. Büyük çaba göstermesine rağmen kimse onu dinlemedi, batılda kalmaya devam etti. Haktan yüz çevirmekte ısrar edince Allah, peygamberine kavmine azap göndereceğini vahyetti. Hz. Yunus kavmini topla yarak başlarına gelecek azabı bildirdi. Kavmi onun asla yalan söylemeyen, son derece güvenilir biri olduğunu çok iyi bili yordu. Bunun için birbirlerine:

– Yunus asla yalan söylemez. Başımıza büyük bir felaket gelecek, diyerek korkuya kapıldılar.

– Başımıza bir şey gelmeden her şeyimizi toplayalım, çocuklarımızı yanımıza alarak sahraya çıkıp dua edelim. Belki Allah bize acıyarak affeder, dediler.

Hanımlarını, çocuklarını, hayvanlarını yanlarına alarak sahraya çıktılar. Pişmanlıklarını dile getirerek gözyaşları için de Allah’a yalvarmaya başladılar. Erkekler, hanımlar ve çocuklar ağlıyor, hayvanlar başlarına gelecekleri hissetmişçesine inliyordu. Pişmanlıklarını gören Allah Teâlâ onları bağışlayıp göndereceği azabı kaldırdı.

Azap kalkınca olanları unutan insanlar, hiç bir şey olmamış gibi eski hâllerine geri döndüler. Tövbelerini bozduklarını gören Hz. Yunus onlara kızdı. Yanlarından ayrılıp deniz sahiline gitti. Limanda bulunan bir gemiye yaklaştı. İçindekilere:

– Sizinle birlikte gelebilir miyim, diye sordu. Adamlar:

– Tabi gelebilirsin, diyerek buyur ettiler. Hz. Yunus ücret vermek istediyse de almadılar.

Gemi bir süre yol aldıktan sonra büyük bir fırtınaya yakalandı. Kavmine kızmakla hata yaptığını anlayan Hz. Yunus:

– Beni denize atarsanız kurtulursunuz, dedi. Onlar:

– Bilakis seni denize atmazsak kurtuluruz, dediler. Bir süre konuştuktan sonra kura çekmeye karar verdiler. Kura her seferinde Yunus peygambere çıktı. Büyük bir üzüntü ve şaşkınlık içinde durumu kabullendiler.

İlahi imtihan devam ediyordu. Bu sırada Allah’ın görevlendirdiği bir balık, geminin hemen yanında yerini almış misafirini bekliyordu. Gemidekiler Yunus peygamberi atınca ağzını açan balık onu içine alarak misafir etti. Günlerce balığın karnında karanlıklar içinde kalan Hz. Yunus sürekli gözyaşı döküp:

لا إله إلا أنت سبحانك إني كنت من الظالمين

“Ya Rabbi! Senden başka ilah yoktur. Sübhansın, bütün noksanlardan münezzehsin! Gerçekten ben zalimlerden oldum!” diyerek Rabbine yalvardı.

Duası Arş’ta yankılanıyordu. Melekler:

-Yabancı beldelerden gelen şu inilti tanıdık bir sese benziyor, dediler. Allah (c.c.):
Tanıdınız mı, diye sordu. Melekler:

– Ey Rabbimiz o kim?

-O kulum Yunus’tur.

– Ameli makbul, duası kabul olan Yunus mu? Ey Rabbimiz! Geniş zamanda sana itaat eden zatı, dar zamanda kurtarmaz mısın?

– Elbette kurtarırım, buyuran Allah kulunun duasını kabul ederek onu balığın karnından kurtardı.

Anasayfa

Abdest Duaları

Şifa Duaları

Dua Nasıl Edilir?

Nazar ve Büyü Duaları

Korunma Duaları

Beddualar

Kategoriler

Hz. Yunus Peygamber’in duası ve hikayesi, sabır ve tevbenin önemini vurgulayan bir kıssadır. Hz. Yunus (a.s.), Ninova halkına peygamber olarak gönderilmişti ve halkını gece gündüz hakka çağırdı. Ancak halkı onun davetine kulak vermedi ve batıl inançlarda kalmaya devam etti. Allah, Hz. Yunus’a kavmine azap göndereceğini vahyetti. Hz. Yunus, kavmini toplayarak onları uyardı. Bunun üzerine halkı korkuya kapıldı ve sahraya çıkarak Allah’a dua etmeye başladı. Pişmanlıklarını ve gözyaşlarını gören Allah, azabı kaldırdı.

Ancak halk, azap kalktıktan sonra eski hallerine geri döndü ve tövbelerini bozdu. Buna kızan Hz. Yunus, kavminden ayrılarak bir gemiye bindi. Gemi fırtınaya yakalanınca, Hz. Yunus gemidekilere kendisini denize atmalarını söyledi. Çekilen kura her seferinde Hz. Yunus’a çıktı ve onu denize attılar. Hz. Yunus, Allah’ın görevlendirdiği bir balık tarafından yutuldu ve balığın karnında günlerce kaldı. Bu süre zarfında sürekli gözyaşı dökerek şu duayı etti:

لا إله إلا أنت سبحانك إني كنت من الظالمين
“La ilaha illa anta subhanaka inni kuntu minaz-zalimin.”
“Senden başka ilah yoktur. Seni tenzih ederim. Gerçekten ben zalimlerden oldum.”

Bu dua Arş’ta yankılandı ve melekler bu sesi tanıdılar. Allah, Hz. Yunus’un duasını kabul ederek onu balığın karnından kurtardı.

Bu kıssa, Allah’a olan inanç ve tevekkülün, sabrın ve tevbenin önemini bizlere öğretir. Hz. Yunus’un duası, zorluklar karşısında Allah’a sığınmanın ve O’ndan yardım dilemenin en güzel örneklerindendir.

BENZER KONULARIMIZ:

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir